Top

Greek girl in Seattle

Μετά την βαρυχειμωνιά, πάντοτε έρχεται η Άνοιξη άντε να δούμε γιατι τον θύμωσαμε εδω στο Seattle τον Φλεβάρη. Και όπως λεει η παροιμία  Ό Φλεβάρης κι αν φλεβίζει, πάλι η άνοιξη μυρίζει, μα κι αν τύχη να θυμώσει, μες στα χιόνια θα μας χώσει.

Πριν αποχαιρετήσω τον Φλεβάρη θα ήθελα να δούμε … Τι συμβαίνει με τον Φλεβάρη και τον Μάρτη και έχουν κόντρα;

Πηγές : Photo : facebook page arkas official. more info :http://www.protoporia.gr/o-fevroyarios-kai-oi-enteka-mines-p-452607.html

Ο Φλεβάρης είναι ένας μήνας που εχει 28  ημερολογιακές μέρες και ο λαός του έδωσε το όνομα…Ο Φλεβάρης ο κουτσοφλέβαρος με τα πολλά τα χιόνια. Βγαίνει ο κακός ο μήνας. Μπαίνει ο καλός ο μήνας. Να ρθει’ σ Μάρτης με χαρά και με τα χελιδόνια.

Έγω μέσα απο την σκίτσα του Αγαπημένου μου Αρκά . Τον Φλεβάρη τον αγαπάω τον ” κοντό ” Φλεβάρη μας που τελικά τα ειχε όλα ( Γιορτές & καρναβάλια, έρωτές & λουλούδια με τον Βαλεντίνο , Την Καθαρά Δευτέρα με τους χαρταετούς  και τα κούλουμα την Κυρά Σαρακοστή ). Σας συνιστώ να πάρετε το βιβλίο του Αρκά. Θα τον λατρέψετε τον Φλεβάρη !!!

Αντίο Φλεβάρη !

Ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε με ένα πλατύ χαμόγελο τον Μάρτιο αλλά και την Άνοιξη (αν και επίσημα-ημερολογιακά μπαίνει στις 21 Μαρτίου). Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης. Ο μήνας των χελιδονιών και των πελαργών. Ο μήνας της βλάστησης και των πρώτων λουλουδιών. Ο μήνας με τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μα και ο μήνας με  τις πολλες παροιμίες …

Λείπει ο Μάρτης απο την Σαρακοστή ;

Κάλλιο Μάρτη στις γωνιές, παρά Μάρτη στις αυλές. Καλύτερα να κάνει ο Μάρτης βροχές, κρύο και να είμαστε στη γωνιά, παρά ήλιο και να είμαστε στις αυλές.

Μη σε γελάσει ο Μάρτης το πρωί και χάσεις την ημέρα.

Όλο το Μάρτη φύλαε, ως τις δέκα τ’ Απρίλη.

Όπως το Μάρτη τα βουνά ασπρίζουν απ’ τα χιόνια, έτσι να ασπρίσουν τα μαλλιά της νύφης απ’ τα χρόνια.

Τα λόγια σου είναι στέρια, σαν του Μαρτιού τα χιόνια.

Τα λόγια του μοιάζουνε, σαν του Μάρτη τα χιόνια.

Το Μάρτη ξύλα φύλαγε, μην κάψεις τα παλούκια.

Το Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε μήνες δε ξεβάφει.

Την παραμονή συνηθίζεται να φτιάχνουμε τα βραχιόλια του τα λεμε “Μάρτη” ή “Μαρτια “.

Το δικό μου! Όσο μπορώ κρατάω τα έθιμα εδω στα ξένα 🙂 .


Στα παλιά χρόνια υπήρξε ένα όμορφο έθιμο που διατηρείται και σήμερα ακόμα.

Το έθιμο της κλωστής του Μάρτη. 

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, Το άσπρο χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και το δεσμό της οικογένειας, n κόκκινη συμβολίζει την αγάπη. Οι δυο μαζί κλωστές αποτελούν το δεσμό και την πίστη προς τη Θρησκεία.

Ο Μάρτης φοριέται κυρίως στα παιδιά για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.

Πως μπορείτε να κάνετε τον δικό μας Μάρτη – βραχιόλι .

https://youtu.be/ol9u_oHtn9w
Κατι για την Ιστορία :

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους. Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στην ΠΓΔΜ με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μάρτενιτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η Μάρτενιτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού σαν φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία. Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτσισόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε όμως ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια μέρα, ένας νεαρός μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέρνοντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.

Πηγή : https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82

Αρκάς : Αγοράστε τις ιστορίες του μήνα Φλεβάρη εδω: http://www.protoporia.gr/o-fevroyarios-kai-oi-enteka-mines-p-452607.html
Καλό μήνα σε όλους με πολλά χαμόγελα και καλή διάθεση! Μην περιμένουμε το χαμόγελο να έρθει σε μας αλλά να το φέρουμε εμείς οι ίδιοι σε μας.

Συμβουλή : Να χαμογελάτε αλλά να είσαστε ΠΑΝΤΑ & ΠΑΝΤΟΥ ο εαυτός σας.

Υ.Γ. Μην ξεχάσετε να φορέσετε και Μάρτη. 

 3,985 total views,  1 views today

post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.